Sådan afhjælper du udfordringer på teenagehud

Vi husker nok alle dengang – for ikke så længe siden – da vi fik den første bums! Åh nej!

For mange af os var dette desværre bare begyndelsen: teenagehud var noget vi skulle forholde os til. Selvfølgelig er der altid dem, der bare spadserer gennem livet uden urenheder, og som så får alle de misundelige blik fra os andre.

Men for de fleste af os medfører teenageårene en række hudproblemer. Som om vi ikke havde nok at bekymre os om, lige i de år!

Selvom vi alle har forskellig hud, er det ret sandsynligt, at en teenagers hud er mere olieholdig, mere tilbøjelig til akneudbrud og til flere hudorme, end den var i barndommen. Uforudsigeligt og pludseligt kan udbrud blive problematiske, især når du samtidig prøver at tackle alle de andre stressfaktorer i teenagelivet.

Heldigvis er der et par lette ændringer, som du kan foretage, før du mister modet.

Drop tandpasta-tricket: Vi er her for at hjælpe!

 

Hormoner og hud

Sandheden er, at der er én altoverskyggende bad guy/girl, når det gælder teenagehud: hormoner.

Når puberteten rammer, frigives en lavine af hormoner i vores krop, hvilket forårsager vækstspor og en opvågning af reproduktionsfunktioner – Velkommen i de voksnes verden!

Alt dette postyr kan være temmelig traumatisk for os alle: humørsvingninger er ret almindelige og får alle (også venner og pårørende) til at ønske, at puberteten bare kunne overståes hurtigt.

Og som om humørsvingninger ikke var nok, så kan hormonerne give en anden og meget uønsket bivirkning: akne.

Faktisk er der et specifikt hormon, der forårsager de fleste af vores hormonelle bekymringer: testosteron. Ja, selv hos piger!

Selvom testosteron normalt er forbundet med mænd, så producerer kvinder det også – dog typisk i mindre mængder.

Det er et androgen, og selvom det bogstaveligt betyder ‘mandligt stof‘, så findes det faktisk i højere niveauer end østrogen hos kvinder. Derudover har testosteron over 200 funktioner i kvindekroppen – det er ikke urenheder og elendighed altsammen.

Men testosteronen kan imidlertid rette stor skade på huden, især hvis du oplever en pludselig stigning.

Store mængder testosteron er årsagen til, at mennesker med polycystisk ovariesyndrom (PCOS) ofte har akneplaget hud. PCOS behandles ofte med p-piller, der afbalancerer testosteronniveauet med østrogen og progesteron.

Desværre er dette ikke altid en mulighed for teenagere – men den gode nyhed er, at puberteten ikke varer evigt.

Så længe puberteten varer får testosteron kroppen til at producere mere talg (sebum) – olien, der findes naturligt i din hud.

Sebum er faktisk yderst nyttigt for huden: dens fedtede sammensætning sørger for, at huden forbliver smidig og mere modstandsdygtig overfor rifter. Men sebum forårsager altså også fedtet hud, hvilket medfører en række udfordringer.

Fedtet hud er derfor ofte et almindeligt tegn på teenage hud, da talgproduktionen går i “overdrive” takket være alle disse irriterende hormoner.

Denne overflod af sebum tilstopper porerne og limer alle de døde hudceller og overskydende snavs sammen. Det kan føre til hudorme og bumser.

Hudorme er ikke forbundet med smerter, men bumser kan være både ulækre og smertefulde, hvis de hæver meget op på grund af betændelsen.

Selv om denne type infektion ikke er farlig, kan den let sprede sig, så det er faktisk et stort no go at falde for fristelsen til at klemme løs. Det får nemlig bakterierne til at sprede sig!

Det er dog ikke alt sammen dårligt. Faktisk oplever mennesker med fedtet hud ofte, at de har færre rynker senere i livet, end folk med tør hud. Lad os bare se det som en slags trøst.

Hvad forårsager akne?

Teknisk set findes årsagen til akne i de bakterier, der allerede findes i huden.

OK, hvordan kan det så være, at hvis alle har bakterien i huden, så er der nogle der plages af akne, mens andre går helt fri?

Svaret ligger igen i vores sebum. Den skaber en fantastisk yngleplads for bakterierne og producerer tilstoppede porer – eller komedoner – der indfanger alle de skadelige stoffer i huden sammen med al den øvrige snavs og døde hudceller.

Vi ved det lyder urimeligt, især hvis din bedste veninde eller ven har en altid smuk og glødende hud uden urenheder, men tænk på plussiden.

I det mindste kan du tackle problemet, når du er bekendt med det, og du kan behandle akne med success – vi lover, at det ikke er så hårdt, som det ser ud til.

Hvordan kan du kontrollere akneudbrud?

Se, her er der gode nyheder! Der er et par ret enkle ting, du kan gøre for at forhindre akneudbrud, og reducere følgevirkningerne af de udbrud, der så alligevel måtte komme snigende.

Din hudplejerutine er naturligvis en væsentlig del af din huds velbefindende.

Rens

Det første trin er at sikre, at din hud forbliver ren. Da akne forværres af en opbygning af snavs og olie, kan det gøre en stor forskel at holde huden ordentligt renset.

Du skal dog være forsigtig med den type rens du bruger. Selvom det kan være fristende at vælge en der drastisk fjerner al olie fra huden, så vil dette faktisk oftest medføre endnu flere problemer.

Vores hud har en tendens til at reagere på et tab af fugt ved at – ja, du gættede det – producere endnu mere talg. Jo mere du skrubber og stresser dit ansigt med hårde rensemidler, jo mere vil din krop forsøge at kompensere – hvilket på lang sigt blot gør huden endnu mere fedtet.

Ligeledes indeholder nogle hudplejeprodukter ingredienser, der er kendt som komedogene, hvilket betyder, at de kan tilstoppe porerne.

Disse ingredienser fungerer typisk godt til tørre hudtyper, som er meget mindre tilbøjelige til dannelse af komedoner. På sådanne hudtyper virker de fugtgivende og nærende.

På fedtet hud kan de imidlertid bare forværre problemet.

For at imødegå dette problem kan du prøve at google en liste med komedogene ingredienser og kontrollere, at de ikke er i din hudpleje.

Nogle ingredienser, såsom natriumlaurethsulfat, bør helt undgås. Men også helt naturlige ingredienser, som algeekstrakt, kan forårsage tilstopning. De er så imidlertid fantastiske på dehydreret eller moden hud.

En anden let mulighed er at vælge en vandbaseret rens i stedet for en oliebaseret. Disse er normalt målrettet mod fedtet hud, og hvis du vælger et blidt og nænsomt renseprodukt sikrer du, at huden forbliver ren uden at skade dig.

Vores Daily Detox Facial Wash er et godt eksempel og bruger moringapeptider. Disse hjælper med at genoprette balancen i din naturlige olieproduktion og har tillige anti-inflammatoriske og antibakterielle egenskaber, som begge er nyttige i kampen mod akne.

Akne er dog ikke kun noget du kan opleve i ansigtet – hvis bare det var så vel. Mange oplever også de irriterende udbrud på arme, bryst og ryg.

Hvis du lider af akne på ryggen, gælder det samme princip: du skal holde huden ren.

Der er dog noget, du måske ikke tidligere har overvejet: dine hårprodukter.

Hvis du har langt hår, er det meget sandsynligt, at uanset hvad du kommer i håret, så vil det i sidste ende overføres til din hud.

I mange tilfælde er dette ikke et problem. Men hvis dine hårprodukter indeholder ingredienser, der nok er vidunderligt nærende for dit hår, men som er komedogene på huden, ja, så har du muligvis et problem.

Så hvis du har mistanke om at de kan have indflydelse på din hud, bliver du nok nødt til at se lidt nøjere på ingredienserne i dine hårprodukter.

En ret væsentlig og essentiel metode til at undgå urenheder på huden, overført fra hårprodukter, er naturligvis at sikre, at du grundigt får vasket alle rester af shampoo, balsam og hårmasker ud.

Leave-In produkter er i sagens natur lidt vanskeligere, men hvis du ikke er sikker på, at de rent faktisk påvirker din hud og du er fast besluttet på at fortsætte med dem, så kan du altid binde dit hår op, så det undgår at berøre huden!

Eksfoliering

Ophobning af døde hudceller og snavs kan være en nøglekomponent i dannelse af akne, hvorfor det kan være gavnligt at holde din hud eksfolieret.

Forhåbentlig bruger du allerede en dejlig, blid, skræddersyet rens til huden, i forbindelse med din morgen- og aftenrutine? Det er super!

En eller to gange om ugen bør du bruge en mild eksfoliant. Der er faktisk to kategorier: fysiske eksfolianter, som bruger skrubberpartikler til manuelt at nedbryde det øverste lag af bindinger på hudens overflade, og så kemiske eksfolianter, som synker dybere ned i huden.

Vi ved, at kemiske eksfolianter kan lyde skræmmende og som en lidt ekstrem løsning, men de hører faktisk til i den mere blide ende.

Fysisk, eller manuel, eksfoliering virker vidunderligt på hårdere og tykkere hud, som eksempelvis den øvrige krop, og de kan også være fantastiske til ansigtet, hvis du bare leder efter et øjeblikkeligt fix til en strålende glød.

Imidlertid har kemiske eksfolianter, takket være deres evne til at komme dybere ned i huden, faktisk en længerevarende virkning og kan hjælpe dig godt på vej i din kamp mod akne.

Vores Miracle Mask indeholder glykolsyre, der stammer fra sukkerrør, og papaya der nænsomt nedbryder de bindinger, der holder døde hudceller, snavs og talg sammen.

Hvis du er ny i relation til kemisk eksfoliering, er det bedst at udføre en lille test, og når du ved, at din hud ikke reagerer, kan du prøve den en eller to gange om ugen.

Du behøver ikke at eksfoliere hver dag. Du bør ikke overbelaste din hud.

Gå målrettet til værks

Når du først har et rent og pænt “lærred” at arbejde på, er det tid til at bringe de store kanoner ind i spil.

Ideelt set ønsker du nok, at din fugtighedscreme skal være antibakteriel og beroligende, men inden du kommer så langt, bør du overveje et serum.

Serummer er hudplejeverdenens nye darling, fordi de indeholder en potent kombination af målrettede ingredienser, og der findes en løsning til næsten enhver udfordring du måtte have.

En god ingrediens, som man bør kigge efter, når man kæmper mod urenheder, er salicylsyre. Det er faktisk en type kemisk eksfoliant, kendt som BHA (beta-hydroxysyre), og det er perfekt at bruge i produkter der forbliver på huden, i stedet for at blive vasket væk igen med det samme.

Salicylsyre er en kendt ingrediens til bekæmpelse af urenheder og hjælper med til både at rense porerne og reducere talgproduktionen.

Vores Rainforest Rescue Blemish Serum bruger salicylsyre afledt fra pilebark samt acai fra Amazonas og copaiba, der reducerer produktionen af talg og dæmper porernes synlighed.

Du har blot brug for et par dråber serum for at stofferne kan gøre deres arbejde. Dup det ind i huden, indtil dit ansigt føles lidt klistret, og følg derefter op med den daglige fugtighedscreme.

Fugt

Som nævnt ovenfor, og selvom det måske ikke er en naturlig tanke, så er det faktisk vigtigt at holde fedtet hud fugtet.

Fedtet hud kan faktisk være et symptom på dehydreret hud, da din krop vil overkompensere i talgproduktionen. Det er derfor super vigtigt at bruge en god fugtighedscreme regelmæssigt.

Prøv at vælge en creme, der bruger hyaluronsyre med lav molekylevægt, som eksempelvis vores True Balance Lotion, der fugter i dybden uden at tilsætte mere olie. De mindre molekyler betyder, at syren kan trænge dybere ned i huden og fugte længere.

Samtidig vil moringapeptiderne hjælpe huden med at lette olieproduktionen.

Avocadoekstrakt reducerer også olieproduktionen og ingefærplanteceller giver en mat teint.

Pillow Talk

En anden simpel måde at forhindre fremtidige udbrud på, er at sikre, at du regelmæssigt skifter dit pudebetræk.

Mens vi sover, smitter snavs, sved og hudceller nemlig af på vores pudebetræk. Alt dette overføres så til huden hver eneste nat.

Ideelt set bør du skifte dit pudebetræk to gange om ugen, eller i det mindste en gang om ugen og så vende puden halvvejs igennem perioden.

Sådan håndteres ardannelse og hyperpigmentering

Det allervigtigste at huske for at forhindre ardannelse efter akne, er IKKE at trykke på dine bumser.

Selv om det bestemt kan være fristende, og ikke altid vil resultere i ardannelse, er det en enorm medvirkende faktor.

Du vil også provokere huden unødigt til at flere bumser opstår, idet bakterierne spreder sig og kan komme ind i det sår, du lige har lavet.

Hvis du har ardannelse efter akne, skal du prøve at følge en nænsom og blid, naturlig hudplejerutine, og sørge for at holde din hud godt fugtet.

En nænsom eksfoliering vil befri dig for eventuelle døde overfladeceller og kan dæmpe synligheden af hyperpigmentering og akne.

Tea Tree olie er også en fantastisk mulighed, da dens antibakterielle egenskaber betyder, at den bekæmper aknebakterier og beroliger arret hud.

Selvtillid på trods af hudens udfordringer

Du kan være helt sikker på, at de fleste mennesker oplever akne på et tidspunkt i deres liv – især omkring deres teenageår. Og vi ved om nogen, at det kan være en kilde til usikkerhed.

Det er derfor godt at italesætte det på en god, positiv og fremfor alt konstruktiv måde. Og hvis du er bekymret og døjer meget med teenageakne eller fedtet hud, så prøv om ikke nogle af vores praktiske tips her hjælper.

Vi ved, at de virker, men hvis du følger dem alle og stadig er utilfreds, kan du altid tage en snak med din egen læge om receptpligtige behandlinger.