Yoga: Afslapning for krop og sind

Man har længe kendt til fordelene ved yoga. Øvelserne reducerer stress, strækker kroppen ud, styrker musklerne og giver os et tiltrængt pusterum, hvor vi kan koncentrere os om os selv. Vi ved godt hvorfor vi skal dyrke yoga – men vi ved også, hvor let det er at blive overvældet af de mange komplekse stillinger man kan se alle steder online. Men der er gode ​​nyheder – du behøver ikke at være i stand til at vride dig selv af led for at mærke fordelene ved yoga. Et par enkle bevægelser kan neutralisere krop og sind ganske enkelt og nænsomt. Herefter kan du rette dit fokus på, hvad livet måtte kaste i din retning. Så hvordan kommer du igang?

Hvis man har haft en hektisk dag, eller ikke har sovet godt, er chancerne for et øget stressniveau sat op. Dette kan have en lang række negative virkninger på kroppen, fra tør og trist hud til manglende koncentration. Hvorfor ikke prøve med at slappe af i “balasana”, eller “barnets stilling”? Det er utroligt simpelt, men har en enorm indvirkning, så det er en fantastisk start, hvis du ikke er en erfaren yogi. Knæene på gulvet (eller en måtte) pegende lidt væk fra hinanden, læn dig tilbage på dine hæle. Bøj dig derefter fremad, indtil din pande berører gulvet (eller så tæt som du kan nå) og stræk armene ud foran dig. Denne position fremkalder en følelse af ro og hjælper med at opnå en meditativ tilstand. Som en bonus løsner det hofte flexorerne, som kan være meget opstrammede efter langt og stillesiddende arbejde – som en dag på kontoret. Prøv at holde denne stilling, mens du tager ti langsomme, dybe vejrtrækninger og bare fokuserer på hvordan kroppen føles. Du bør herefter være klar til en fredelig nats søvn eller en rolig dag på ingen tid!

Har du nogensinde prøvet at rejse dig efter en lang periode, hvor du har trådt lidt usikkert de første par trin? Det kender vi også! Sandheden er jo, at vores krop ikke er designet til at tilbringe 8 timer om dagen, hvor vi bare sidder ned. Ud over bare at gå en tur hen til vandkøleren eller ned til kantinen, så er der nogle strækøvelser, der hjælper med at lette presset på kroppen. Prøv at give rygsøjlen et twist, hvilket er nøjagtigt det, det lyder som: sid ned på gulvet med det ene ben over det andet, tag en indånding, og mens du trækker vejret skal du vride kroppen rundt til den ene side. Inhalér igen i den position, og prøv at vride lidt mere. Gentag derefter på den anden side! Dette er en anden øvelse, der er super simpel, men vil frigøre spændinger fra ryggen. Prøv at bruge dine mavemuskler til at dreje rundt, snarere end at tvinge din krop med dine skuldre eller arme. Du må ikke blive overrasket eller forskrækket, hvis du føler et par klik – og omvendt, hvis du ikke gør, så betyder det heller ikke, at det ikke virker!

Hvis du tror at yoga ikke er ensbetydende med hårdt arbejde til kroppen, så må du tro om igen. En af de mest populære øvelser er “planken” (phalakasana), som kan være lidt udfordrende. Men det er virkelig ikke så slemt, som du måske frygter. Øvelsen vil styrke kroppen og sindet enormt, vi lover det! Du skal bare gøre det regelmæssigt. En stærk rygsøjle og holdning er vigtig for både yoga og din dagligdag, så det vil ikke være dårligt at holde denne stilling et stykke tid, mens du eventuelt lytter til din yndlings podcast. Ideelt set handler det dog bare om at komme ind i stillingen – hænder eller underarme på gulvet og så balancere på dine fødder – og fokusere på at holde ryggen og benene i en lige linje fra skuldrene nedad. Hvis du ikke kan lave denne version, så hvil på knæene i stedet for dine tæer og hold dig der. 8-10 dybe indåndninger senere, og du vil føle zen – og måske føle dig lidt stærkere!

Har du været på benene hele dagen? Der er en god chance for at de bliver hævede og trætte – men heldigvis er der en nem løsning. Prøv “Viparita Karani” – benene op ad væggen – hvilket er præcis, hvad det lyder som. Denne stilling vil dræne væsken fra fødder og ankler, og mindske hævelsen. Det giver dig også tid til at koncentrere dig om din vejrtrækning – eller til at lave en mental liste over alle de ting du skal nå i morgen! Hvis du er lidt mere avanceret, så prøv at skifte til “skulderstillingen” med benene op. Dette vil øge blodgennemstrømningen til dit hoved, samtidig med at du forbedrer stabiliteten i rygsøjlen. Takket være det ekstra blod i hovedet vil du føle, at stressniveauet reduceres og koncentrationen forbedres.

Hos Evolve er yoga en af ​​de foretrukne måder at have en sund relation til kroppen på. Vi bliver sommetider så vant til en bestemt stilling – som at sidde krumbøjet henover et skrivebord – at vi helt glemmer, at det ikke er sådan kroppen skal føles. Disse nemme stillinger giver os tid til at koncentrere os om hvordan kroppen føles, og hvordan vi kan gøre det bedre. En af vores favoritter er “savasana” eller “død mand stilling”, som – på trods af det lidt uhyggelige navn – virkelig kan afspænde og give ro i sindet. Du lægger dig og koncentrerer dig langsomt om at slappe af i de individuelle dele af din krop og føle spændingerne glide væk. Det er også en fantastisk øvelse, hvis du regelmæssigt lider af søvnmangel, da det tvinger hjernen ind i en zone, hvor den fokuserer på den fysiske virkelighed i stedet for eventuelle eksterne problemer eller bekymringer. Det er denne øvelse der er årsagen til, at folk småslumrer i løbet af en yogatime! Hvem sagde yoga er svært?