Vegansk smoothie der giver glød til huden

Det gamle ordsprog »Du bliver hvad du spiser« giver faktisk god mening: vores hud reagerer typisk på det vi indtager og det kan indimellem være en kamp at få nok af de gode og nyttige ting! Smoothies er imidlertid en fantastisk måde at få en god dosis frugt, grønt og andre nyttige ingredienser på. Selvom det kan være fristende at købe sig til færdige produkter, så kan du med fordel gøre det selv, så du dels ved præcist hvad der er i, og samtidig kan skræddersy dit indtag af næring til din huds behov. Læs videre her, hvor vi præsenterer dig for nogle af de bedste fødevarer til huden, og hvor vi fortæller om hvordan man indarbejder dem i en smoothie. Vi giver dig endda en lækker opskrift! Det er tid til den januar-detox du lovede dig selv – hvorfor ikke starte nu?

For at få en lækker og cremet basis til din smoothie, behøver du blot at gå ned til dit lokale supermarked og finde et par superfoodingredienser. De gode fedtstoffer i avocado, der hjælper med at holde dit hjerte sundt, er også særdeles gavnlige for din hud: de hjælper med at holde huden smidig og spændstig takket være den kollagenstimulerende effekt de har. Dette er med til at bekæmpe synlige alderstegn, eller tegn på træthed efter en dårlig nats mangel på søvn. Derudover er der noget der tyder på, at avocado beskytter huden mod solskader, hvilket inkluderer rynker og fine linjer. Og de mere farlige skader forekommer mere sjældent. Avocado udgør en fantastisk smoothiebase, da den har en meget mild smag og tilføjer den lækre og cremede konsistens der kan mangle, hvis du vil undgå mælkeprodukter, der kan stresse huden og få den til at slå ud.

Nu vi taler om utraditionelt smoothieindhold: Hvordan har du det med smoothies der indeholder sød kartoffel? De er spækket med betakaroten, som kroppen omdanner til A-vitamin. Antioxidant effekterne ved dette er en slags naturlig solcreme, som igen hjælper med at beskytte din hud mod unødvendige skader. Der er noget der tyder på at et højt indtag af betakaroten giver huden en sund og varm glød, så det kan være en god vej til at få fyldt depoterne op i løbet af de kolde vintermåneder! Og selvom sød kartoffel har en særlig smag, og vi ofte forbinder den med varme og salte fødevarer, er den faktisk sød nok til at indgå i en herlig sammensætning med kakao, så du kan nyde noget sødt uden at få dårlig samvittighed!

Og her kommer en anden overraskende ingrediens til en sund smoothie: Undersøgelser har vist, at flavanolerne i kakao fører til at huden holder bedre på fugten og giver en bedre blodgennemstrømning. Dette betyder at flere næringsstoffer fra alle de lækre smoothies finder vej til huden. Den chokoladeholdige lækkerbisken angriber også de frie radikaler, du udsættes for ved UV-stråling. Så vink farvel til rynker og pigmentpletter, og hils den afbalancerede og strålende hud velkommen!

Hvis du ikke har lyst til at komme chokolade i din smoothie, hvad så med at prøve vores Radiant Glow Mask, som indeholder rå kakao? Den styrker huden og dufter helt fantastisk!

Hvis chokolade ikke lige er dig, så prøv eventuelt en smoothie med matcha! Katekiner findes i al grøn te, men matcha har ca. 137 gange mere EGCG – epigallocatechin gallat – end almindelig grøn te. Katekinerne i det lækre grønne pulver fungerer som en antioxidant og hjælper med at beskytte huden mod skader ved at bekæmpe frie radikaler. Det øger også blodgennemstrømningen i kroppen og giver dig en sund gennemskylning! Du vil opleve at kroppen føles afslappet, men hovedet samtidig koncentreret, takket være L-theanin indholdet, hvilket er op til fem gange højere end i almindelig te. Stress gør at vores krop producerer kortisol, som forårsager irritation i huden. Derfor hjælper den afstressende smoothie fra inderst til yderst!

Hvis din hud døjer med at komme igennem vinteren og har brug for en dosis ekstra fugt, eller hvis du bare har lyst på en smoothie, der er mere drikkevenlig og flydende end cremet, så prøv at tilføje lidt aloe vera saft eller noget kokosvand. Begge indeholder de elektrolytter, der hjælper kroppen med at holde på fugten. Ligeledes er de begge gode for tarmenes sundhed, hvilket betyder mindre oppustethed og flere smil! For at få en kølig og forfriskende smoothie, så prøv at nedfryse ingredienserne og bland dem i efter behov.

En anden fantastisk kilde til betakaroten er spinat, som indeholder A-, C- og E-vitaminer, samt en hel del antioxidanter. Betakaroten indeholder også chlorophyl, som hjælper med at rense toksiner ud af kroppen. Disse kan ellers ophobe sig og forårsage akne, så hvis du kæmper med uren hud er spinat en god ingrediens at anvende regelmæssigt! Den milde smag betyder også, at du næsten ikke mærker, at du drikker det, så hvis det at spise grønt ikke ligefrem hører til det bedste du ved, så er en smoothie måske svaret?

Antioxidanter fylder meget i denne artikel, og med god grund: Deres evne til at bekæmpe frie radikaler. Det betyder nemlig at huden ser yngre og sundere ud! Blåbær er spækket med anthocyaniner, som er det, der giver dem deres smukke farve og som hjælper med at beskytte huden mod skader. De er også rige på C-vitamin, hvilket øger kollagenproduktionen. Endelig indeholder blåbær også plantenæringsstoffer der beskytter mod hudkræft, og de giver en sød og lægger smag i din smoothie.

Frø er en ofte overset, men nyttig ingrediens i en smoothie, og hørfrø er blandt de bedste til huden. De er rige på lignaner, omega-3 fedtsyrer, der er vigtige for vækst og udvikling af hudceller, og som reducerer DHT-niveauerne i kroppen. DHT kan forårsage hormonelle urenheder, så hvis du kæmper med akne, kan en lille håndfuld frø være det, du har brug for! Også selvom du ikke lige har uren hud, har frø fantastiske fordele: fedtsyrer modvirker betændelse og irritation, og øger hudens naturlige olieproduktion, så du får en sund glød og tilpas fugt i huden.

Du kan bruge enten friske eller frosne blåbær, naturligvis helst lokalt høstede hvis det er muligt. Frys en frisk høst ned og tag fra fryseren efter behov.

Her kommer en opskrift til sund og strålende hud – men prøv selv at eksperimentere og tilføj ingredienser, der er mere målrettede efter din egen hudpleje og dine smagsløg!

½ moden avocado

1 ½ kop spinat

⅓ kop aloe vera saft

1 kop blåbær

2 spsk hørfrø

Blendes sammen og toppes med en håndfuld hele bær og frø før servering . Nydes i ro og mag!