Tips & tricks til fedtet hud

Hvis du døjer med fedtet og/eller uren hud, har du uden tvivl også oplevet at være frustreret over det. Og hvis du har haft det sådan siden du var ung, har du sikkert også hørt, at det giver færre rynker i voksenalderen, selvom det ikke altid virker synderligt formildende. Det kan også være at du har tør eller normal hud i dine unge år og så pludselig senere hen begynder at få skinnende eller uren hud. Uanset hvordan fedtet hud viser sig, så ved vi om nogen hvor hårdt og frustrerende det kan være. Læs videre her for at få tips og tricks til at håndtere fedtet hud.

Det vil altid være mest nyttigt først at finde frem til årsagen til problemet. For mange mennesker er hudtypen genetisk og delvist hormonelt betinget, men det er meget sandsynligt at du også vil se et mønster i din øgede olieproduktion, hvis du lige bruger et øjeblik på at tænke nærmere over det. Hormonerne har udsving gennem hele livet og selv om det er mest sandsynligt, at der er tale om teenagehud, når vi taler om fedtet og uren hud, så udelukker det desværre ikke alle vi andre fra også at få udfordringer. Søvnmønster, kost og stress bidrager alt sammen til flygtige hormoner, så prøv at identificere hvilken (eller hvilke) udløser(e) der kan være relevante for netop dig.

Både daglig stress og et forstyrret eller ikke-tilstrækkeligt søvnmønster øger tilstedeværelsen af det hormon der hedder kortisol. Hvis du nogensinde har oplevet at have bumser eller uren hud lige op til en stor og vigtig dag eller er vågnet op efter en meget urolig nat med forstyrret søvn og opdager at huden er helt ustyrlig, ja, så er du allerede bekendt med nogle af virkningerne af et forhøjet kortisolniveau. Øget olieproduktion er desværre en af bivirkningerne. Hvis du har bemærket at huden er blevet uren, så prøv at identificere årsagen til din stress og forsøg herefter aktivt at slappe af. Det er muligt at du ikke selv er opmærksom på, at noget rent faktisk får dig til at være bekymret eller stresset, så kig ind i dig selv og find ud af, hvad det er der kan være galt. Det er det første og vigtigste skridt til at overvinde problemet.

Prøv herefter at finde en holdbar løsning. Hvis det ikke er helt så enkelt, og det der stresser vil være noget længerevarende, så prøv at få et par øjeblikke for dig selv hver dag, hvor du lige kan slappe af og fokusere på dig selv. Dette kunne være i form af en ansigtsmaske, en løbetur eller et par minutter med meditation. Prøv at skrive positive budskaber til dig selv eller skriv komplimenter som du modtager ned på et stykke papir i løbet af ugen. Dette vil ikke kun hjælpe med til at reducere stressniveauet, det vil også øge selvtilliden – hvilket altid er godt, hvis din hud mistrives! Og hvis ingen af disse strategier lyder tiltalende? Herfra skal ikke lyde fordømmelse hvis du tager en halv time foran TV’et med dit yndlingsprogram! Uanset hvordan du gør det, så sørg for at reservere tid til dig selv i løbet af ugen – din hud vil takke dig!

Søvn er også en vigtig del af strategien for at holde kortisolniveauet i balance. Prøv at holde et regelmæssigt søvnmønster (også i weekenden!) Det vil sænke niveauet af det stressende hormon. Din hud vil gradvist stoppe overproduktionen af talg, og du vil mærke, at den øgede blodgennemstrømning får dit ansigt til at stråle! Dette er en absolut no-brainer hvis du spørger os!

Det kan også være nyttigt at være mere opmærksom på hvad du sover på: snavset sengetøj kan samle bakterier og når huden har kontakt med eksempelvis hovedpuden kan det det have en effekt. Hvis du i forvejen producerer mere olie end normalt, kan det være en frustrerende kombination, da det kan føre til mere uren hud – og det gider ingen at bøvle med! Prøv at vaske dine pudebetræk mindst en gang om ugen og vend I øvrigt puden efter nogle dage for at forhindre urenheder.

Derudover kan du prøve at binde dit hår op når du skal sove. Alle der har pandehår har muligvis lagt mærke til, at hår der rører ved ansigtet kan overføre naturlige olier fra hovedbund til hud. Og mens disse olier er ganske nyttige at have i håret, så kan de forårsage kaos på huden. Så prøv at undgå hår i berøring med huden når du sover.

Kost spiller også spille en rolle i forbindelse med uren hud. Flere undersøgelser har sammenkædet mejeriprodukter, især mælk, med en stigning i talgproduktion og akneudbrud. Dette kan være en mulighed, der er værd at undersøge, især hvis du oplever at din hud bliver mere problematisk på bestemte tidspunkter, f.eks. i slutningen af din menstruationscyklus eller i perioder med høj stress.

Hvis du ved, at der er noget der udløser uren hud og at en stor og vigtig dag nærmer sig, hvorfor så ikke prøve at skære ned eller helt stoppe med mælkeprodukter i et par dage for at se om det gør en forskel på din hud?

Eksterne faktorer spiller også en rolle. Det kan være fristende at rense urenheder væk fra ansigtet så snart de viser sig. Måske endda flere gange om dagen. Selvom drøje, udtørrende ingredienser midlertidigt vil fjerne symptomerne, så resulterer det generelt i at de dybere lag af huden dehydrerer og producerer MERE olie for naturligt at fugte huden.

Det er bedst at undgå både for megen vask og rens og for drøje produkter, der stripper huden: Undgå at rense ansigtet mere end to gange om dagen, og gå efter mildere produkter. Vores Daily Detox Facial Wash indeholder nærende ingredienser, som moringapeptider, der genopretter balancen i huden og holder olieproduktionen under kontrol uden at strippe ansigtet. Desuden beskyttes huden mod frie radikaler. Følg op med vores Rainforest Rescue Blemish Serum, som indeholder pilebark, en naturlig kilde til eksfolierende salicylsyre, og en blanding af acai og copaiba fra Amazonas, som dæmper talgproduktionen.

Begge produkter gør at huden føles renere og mindre stresset uden at forværre problemet. Og HUSK fugtighedscreme: Jo mindre stresset og afbalanceret din hud er, desto mindre overproduktion af sebum, og fugtighedscreme er en vigtig del af dette!