Strækmærker: Hvordan forhindrer du at de kommer?

Næsten alle voksne mennesker har dem, og alligevel er så mange af os meget kede af dem: strækmærker er en af ​​de kosmetiske udfordringer, som det er let at blive enige om at hade.

Hvad er strækmærker?

Strækmærker er, kort fortalt, en form for ar. Oftest vil du opleve, at strækmærker kan starte med at være nærmest lilla, for så at falme over tid til sølv eller hvid, som har en svag glans mod resten af ​​din hud.

Disse ældre, hvide strækmærker er generelt meget mindre synlige end de nyere mærker, men de er sværere at behandle.

Hvad forårsager strækmærker?

Ledetråden skal findes i navnet – strækmærker er opstået ved at huden har strukket sig hurtigere, end den har kunnet klare. Mange mennesker oplever de første strækmærker under puberteten, især piger, da deres kroppe ændrer sig meget, på kort tid.

Faktisk kan de mange forskellige hormonændringer forårsage lige så mange problemer med strækmærker, som den hurtige vækst. En stigning i kortison kan betyde nedsat elasticitet i huden, hvilket kan føre til lettere tilbøjelighed til strækmærker.

Mens kortison findes naturligt i vores kroppe og produceres i binyrerne, kan anvendelse af cremer på huden, som kortikosteroider også reducere hudens elasticitet.

Puberteten alene er dog langt fra den eneste irriterende og udslagsgivende faktor her. Alt hvad der forårsager hurtig udvidelse af huden medfører let strækmærker.

For eksempel resulterer graviditet næsten altid i mærker, især omkring maven og brystområdet, når disse områder hurtigt udvider sig.

Tilsvarende kan alt hvad der forårsager en pludselig forøgelse af kropsvægt og omfang – hvadenten det er en hurtig vækst af muskelvæv eller fedt – give strækmærker.

Dog ikke alle får strækmærker. Så hvad adskiller dem af os, der gør?

Desværre er en af ​​de vigtigste faktorer for hvorvidt du får strækmærker eller ej, simpelthen dit køn. Kvinder er mere tilbøjelige til at se disse tigerstriber forekomme end mænd, på grund af de hyppige og pludselige ændringer, som kvindekroppen gennemgår.

En anden faktor, som man ikke kan gøre meget ved, er genetik – hvis ens pårørende har strækmærker, vil man sandsynligvis selv opleve at få dem.

Heldigvis er de ikke helt uden for vores egen kontrol. Der er en nøglefaktor, som man nemt kan ændre: for når man er dehydreret, vil huden ofte have lettere ved at sprænges, hvilket fører til ar.

Der er en meget enkel løsning her: Sørg for at drikke rigeligt med vand. Tilpas fugtet hud heles hurtigere end dehydreret hud og sprænges ikke så let til at begynde med.

For at komplimentere det øgede vandindtag, bør du vælge fugtgivende ingredienser som hyaluronsyre, hvis du er bekymret for dannelse af strækmærker.

Faktisk er det sådan, at hvis huden virkelig er dehydreret, så tilbageholdes enhver vækst i hudcellerne, hvilket får huden til at strække sig endnu mere, og dermed forværres risikoen for strækmærker.

Hvor opstår strækmærker?

Du kan få strækmærker overalt på kroppen. Særligt der hvor den vokser hurtigt. Dog er der størst risiko på områder, der har tendens til at opbevare fedt – mave og hofter er ret forrædderiske.

Teenagedrenge oplever ofte mærkerne på lægge og lår efter en vækstspurt i puberteten.

Fordi drengenes krop er mere indstillet til muskelvækst, oplever de også ofte strækmærker på tværs af deres biceps, efter måske at have startet med at træne.

Naturligvis er denne form for strækmærker ikke begrænset til mænd – hvis kvinder øger muskelmassen over kort tid, er de også modtagelige.

Kvinder oplever ofte strækmærker på tværs af lår og hofter, såvel som deres bryster, grundet pludselig vækst og hormonudsving i puberteten.

Dette kan forværres under graviditet, hvor huden har en tendens til at være mere tør, den udvides kraftigt og graviditetshormonerne sender hele systemet på overarbejde.

Hvordan forhindrer du så dannelse af strækmærker?

Irriterende nok er det selvfølgelig langt lettere at forhindre, at der dannes strækmærker i første omgang, end det er at slippe af med dem, når de først er der.

En af de bedste måder at forhindre dannelse af strækmærker på er, at kontrollere din vægt. I og med at du ikke selv har kontrol over ting som vækst og indre, kropslige ændringer, så kan en sund kost og minimale udsving i vægt forhindre din hud i at strække sig for hurtigt.

Selv hvis du prøver at få øget din vægt i forbindelse med muskelopbygning, så er det altså bedst at gøre det langsomt, støt og roligt. Allerbedst i samråd med en læge eller anden specialist.

Som vi nævnte tidligere, er det virkelig vigtigt at holde din hud fugtet for at forhindre dannelse af strækmærker.

Du kan gøre dette både ved at drikke masser af vand – sundhedsmyndighederne anbefaler normalt at drikke ca. 2 liter om dagen – og ved at praktisere god hudpleje, for at holde din hud sund og smidig.

Hvilke naturlige ingredienser kan hjælpe med at bekæmpe strækmærker?

Heldigvis er det hele ikke totalt ude af kontrol. En række naturlige ingredienser har egenskaber, der hjælper med at forhindre nye eller minimere eksisterende strækmærker.

Der findes nogle hudplejetricks, der er ret effektive til at holde huden elastisk og stærk.

En af vores absolutte yndlingsingredienser til behandling af strækmærker og vedligeholdelse af sund hud er hybenolie.

Olien er lidt af en stjerne indenfor hudpleje – og med god grund. Foruden de mange plejende fordele, så er hybenolie sikkert at bruge under graviditet – hvilket jo er en af ​​de væsentligste risikofaktorer for strækmærker.

Det er så sikkert, at det også er godkendt til brug på babyer – dog bør du konsultere din læge, hvis du eller dit barn har haft allergier.

Du behøver dog ikke at være gravid for at udnytte fordelene ved hybenolie. Undersøgelser har påvist, at brug af hybenolie på eksisterende strækmærker kan hjælpe med at mindske sværhedsgraden. Det mindsker også sandsynligheden for at udvikle nye mærker.

Hybenolien er så effektiv, fordi den består af mindre molekyler end andre olier, og den kan således trænge dybere ind i huden.

Når den først er ankommet til de indre lag af huden, forbedrer olien fugtbalancen takket være det høje fedtindhold og øger kollagenproduktionen, hvilket gør huden mere elastisk.

Elastisk og fugtet hud har langt mindre risiko for at udvikle strækmærker! Samtidig betyder indholdet af bioretinol, at du får en forbedret cellulær omsætning – hvilket igen betyder, at huden heles hurtigere.

Hybenolie er ikke blot fremragende til at bekæmpe strækmærker. Der er et par yderligere geniale egenskaber!

Det høje indhold af antioxidanter betyder, at olien bekæmper forurening, der kan påvirke huden, mens A-vitamin-indholdet betyder, at olien modarbejder rynker og pigmentforandringer.

En anden fantastisk mulighed er baobabolie. Denne potente ingrediens stammer fra Afrika og har været brugt i århundreder indenfor hudpleje.

Ligesom med hybenolie, så understøtter baobabolie hudens naturlige elasticitet, den fugter og fremmer den cellulære regenerering.

Olien indeholder et væld af vitaminer, herunder D, E og F, samt betakaroten og essentielle fedtsyrer.

Disse hjælper med at beskytte din hud mod skader fra miljøet og mod ardannelse.

Høje doser linolsyre kendetegner også baobabolie, hvilket især er vigtigt i relation til vores hudpleje, da det er en fedtsyre, der ikke produceres af kroppen selv.

Linolsyre holder hudens naturlige barriere sund og stærk – hvilket betyder, at irritanter holdes ude, og – endnu vigtigere, i relation til strækmærker – fugt holdes inde.

Det betyder forbedret fugtbalance og en lavere risiko for at ende med strækmærker i første omgang. Så baobabolie er en god og forebyggende behandling.

Derudover er baobabolie ikke særlig komedogent, hvilket betyder, at den ikke tilstopper dine porer, hvis du er tilbøjelig til akneudbrud og ønsker at bruge det i dit ansigt.

Essentiel mandarinolie er også et traditionelt middel mod strækmærker og ardannelse. Den er rig på C- og E-vitaminer.

C-vitamin er en vigtig faktor i produktionen af ​​kollagen, mens E-vitamin fugter og hjælper med at lindre irriteret hud.

Vores herlige Skin Saviour Oil indeholder alle tre af disse strækmærkebekæmpere og efterlader huden fugtet, beroliget og strålende.

Hvis du også søger efter noget med afkølende egenskaber, til at bekæmpe eventuel betændelse eller irritation, så kan du prøve at massere lidt aloe vera på dine strækmærker.

Det høje fugtindhold kombineret med de masserende bevægelser bør stimulere huden til øget cellefornyelse.

Massagen bryder arvævet op og fungerer effektivt med en olie eller creme, fordi dine hænder lettere glider henover overfladen uden at skade vævet.

Fugt og massage fungerer bedst på nyopståede ar og mærker, og det er bedst at være grundig fra starten, med mindst et par minutters massage – og måske få hjælp af en partner eller veninde, for at gøre det mere afslappende for dig.

Andre olier, der ligeledes er fantastiske som fugtighedscremer kunne eksempelvis være arganolie, bitter mandelolie og lavendelolie – som samtidig har en dejlig, afslappende effekt.

Kan strækmærker være arvelige?

Desværre kan strækmærker faktisk arves. Din genetik er ret definerende for hvordan din hud er opbygget og arbejder. Så hvis dine familiemedlemmer er tilbøjelige til dehydreret hud og tab af elasticitet, er du meget mere tilbøjelig til også at blive ramt.

Men blot fordi der er genetiske faktorer der spiller ind her, så betyder det ikke, at du helt sikkert får strækmærker – ligesom du ikke kan regne med at gå fri, hvis ingen andre i din familie har dem.

At passe og pleje huden, samt gøre dit bedste for at opretholde en jævn vækst, er stadig den bedste måde at forhindre dannelse af strækmærker.

Graviditet og strækmærker

Naturligvis er der ikke noget skønnere, end at bringe nyt liv til verden, men graviditet kommer med en regning.

Strækmærker er bestemt ikke øverst på listen, når det kommer til stressfaktorer under graviditeten, men de kan helt sikkert være irriterende.

Fordi maven vokser ret hurtigt i forbindelse med fosterets vækst, er strækmærker noget, som mange kvinder står og bakser med under graviditeten.

De er dog slet ikke skadelige og ikke noget at skamme sig over. Og der er nogle få og enkle  måder, hvorpå du kan holde dem under kontrol.

Som nævnt ovenfor er hybenolie sikker til brug under (og efter) graviditet, så hvorfor ikke smøre noget på huden, eller få en partner til at gøre det, så du kan slappe af imens? Det er hårdt at fostre nyt liv, ved du nok.

Når alt kommer til alt er strækmærker bare en del af livet. De viser, hvor din krop har ændret sig gennem tiden og er vokset, og markerer således en historie. Heldigvis er de slet ikke skadelige, så hvis du har et par enkelte, er de jo ikke noget at snakke om.

Vi ved imidlertid, at de kan have indflydelse på selvværdet – især når vi bombarderes med photoshoppede billeder af hud, der er bemærkelsesværdig fejlfri.

Hvis du er generet af mærkerne, så husk: forebyggelse er bedre end helbredelse, så hold din hud fugtet og elastisk for at klare eventuelt kommende ændringer.

Hvis du allerede har mærker, bør du ty til helbredende og genoprettende ingredienser som hyben- og baobab olie, der nærer huden og giver den værktøjerne til at reparere sig selv.