Sådan arbejder du med mindfulness i det daglige

Mindfulness kan godt lyde lidt overvældende, men vi lover at det ikke behøver at indebære yoga, headstands eller vejrtrækningsøvelser. Det engelske NHS (Institut for Folkesundhed) advokerer for at at mindfulness har væsentlig indflydelse på vores mentale velvære. Og det er lettere at komme igang end du tror!

For det er ikke raketvidenskab. Mindfulness handler egentlig bare om at kroppen ikke skal køre på autopilot hele dagen. Vi affinder os ofte med vaner og rutiner og bemærker slet ikke skønhed og følelser i vores umiddelbare nærhed. Det kan være hjælpsomt at afsætte et bestemt tidspunkt på dagen til bevidst at øve mindfulness, og det kan også være en hjælp til at tackle forskellige situationer i livet.

En af de nemmeste måder at udøve mindfulness på, er at lytte til hvad kroppen fortæller dig i et givet øjeblik. Det kan eksempelvis være, at du er faldet ind i en rutine med at spise noget sødt hver dag efter frokost, men hvis du stopper op og tænker på om du faktisk vil nyde at spise det, vil du måske erfare, at kroppen slet ikke er så interesseret. Hvis du mener at det vil vække glæde, så spis det – det er ikke meningen, at du skal føle skyld! Men hvis det ikke vil gøre noget godt for dig at spise sødt, så gem det til senere. Derudover skal du være opmærksom på mæthedsfornemmelsen når du spiser: at spise langsomt og tygge maden grundigt vil hjælpe med dette, men det kræver, at du ikke tænker, at du ubetinget skal spise hele tallerkenen op. Tværtimod bør du kun spise, indtil du føler dig mæt, for det er næppe uhøfligt at passe på kroppen, vel?! Det betyder, at du ikke ender med at føle dig overmæt og forstoppet, hvilket gavner din almene sundhed.

På samme måde gælder det hvis du regelmæssigt går til sport, eksempelvis på onsdage, men denne gang føler dig nede og utilpas. Så lyt til kroppen. Vil motion udløse glæde og endorfiner og få dig til at føle dig bedre tilpas? Eller skal du springe over og tage en rolig aften i stedet? Det kan være så nemt at falde ind i et mønster, fordi vi får at vide, at vi skal gøre bestemte ting, men nogle gange er en pause fra rutinen nødvendig. Selvfølgelig må du ikke bruge dette som en undskyldning for at springe sport og motion over hver uge! Faktisk kan en pause fra din rutine i dette tilfælde også bare betyde, at du ændrer på de øvelser du normalt laver til træning – prøv at bytte løbeturen ud med en yogatime, eller spinning ud med en dansetime. Du vil blive overrasket over, hvor meget en ændring af fastlåste rutiner kan få dig ind i en positiv spiral.

En rutinemæssig ændring kan være helt banal, såsom at skifte fra en fast stol i mødelokalet, vælge en anden frokostrestaurant eller vælge en ny rute til og fra arbejde. Målet er at skubbe hjernen væk fra vanerne, for mens du er på autopilot, kan det være let at lade tankerne overtage styringen, forårsage stress og endda bidrage til angst eller depression. Udøvelse af mindfulness er også en måde at anerkende hvorledes tanker og humør påvirkes: Når en irritabel tanke dukker op i dit hoved, så brug et øjeblik på at tænke over, hvad der kan have forårsaget den. Mangel på søvn eller mad eller for meget sukker eller koffein kan altsammen have negativ indvirkning på vores følelser. At anerkende hvad der kan forårsage eller forværre dine negative tanker, er en god måde at forstå, hvordan du faktisk føler dig i en bestemt situation.

Hvis nogle af disse forslag lyder som om de kunne virke for dig, hvad så med at sætte lidt tid af til at fokusere på ændringerne? Dette kan være en spadseretur hver dag i frokostpausen, hvor du holder øje med hvordan solen på dit ansigt har indvirkning på tankerne. Eller duften af blomster, eller den glitrende frost på græsset. Lyder det lidt for langt ude? Hvad så med ti minutters mindfulness meditation hver morgen? Fokusér på din vejrtrækning, og prøv at lade tankerne forlade hovedet lige så let som de kommer, uden at komme i klemme i dem. Tænk over, hvordan din krop føles, og prøv at stoppe med at bekymre sig om fortiden eller om fremtidige begivenheder. Øvelse gør mester – Det lover vi!

Det er så nemt at antage, at mindfulness er forbeholdt yogainstruktører eller personer, der har brugt flere måneder på et retreat. Men mindfulness er ret let at anvende i praksis. Og efterhånden som du kommer igang vil du opleve at både dit humør og din mentale sundhed forbedres markant. Der har været forsket en del i grønne naturområder og deres positive indvirken for vores mentale velvære – og for nylig også indenfor hvad farven blå gør ved os. At koncentrere sig om naturens skønhed, især hvis du hovedsageligt opholder dig i byen, kan have stor indflydelse på din tankegang. Stop op og duft til roserne! Det hjælper!