Huden afspejler det, du spiser

Naturligvis er det vigtigt at tænke over indholdet i de produkter du udsætter din hud for, men du må heller aldrig glemme, at tænke på det du spiser. Din kost har betydelig indflydelse på din huds sundhed. Her bringer vi en lille liste over vores foretrukne, veganske fødevarer.

Gulerødder siges at hjælpe folk med at se i mørket, men vidste du, at de faktisk også er virkelig gode for hudens sundhed? De indeholder en sund dosis A-vitamin, hvilket er en af ​​de ting, der giver grobund for myterne om nattesyn. A-vitamin er en antioxidant og er glimrende for øjets sundhed, men det hjælper også med at genopbygge hudens væv efter småskader. Gulerødder er tillige rige på betakaroten, som i kroppen omdannes til A-vitamin og her bekæmper frie radikaler og modvirker pigmentering og ujævn hudtone. Betakaroten er det, der giver gulerødder og søde kartofler den karakteristiske gyldne, lyse farve. Når man spiser godt med grøntsager der indeholder betakaroten kan det give huden en lidt gylden tone – så det i det mindste ser ud som om man har klaret sig nogenlunde igennem den dystre vinter! Gulerødder indeholder også C-vitamin, der øger kollagenproduktionen og giver spændstig, elastisk hud, der er mere modstandsdygtig over for rynker.

Hvis du ikke lige er fan af gulerødder, så prøv sød kartoffel. Den er lige så rig på betakaroten og derfor har vi gode nyheder til fans af middelhavskost: et par dråber olivenolie på kogte, søde kartofler kan hjælpe kroppen med bedre at optage betakaroten. Og ikke nok med det: det høje fiberindhold hjælper tarmene så alt løber glat og problemfrit og det fremmer udskilningen af potentielt skadelige toksiner. Sød kartoffel indeholder også jern, selen, B-, og C-vitamin B – WOW! B-vitamin styrker hudbarrieren, som beskytter mod forurenende stoffer og bakterier, og B-vitamin hjælper også med at afbalancere talgproduktionen. Så det er absolut en god råvare at ty til, hvis du har fedtet eller akneplaget hud. Denne imponerende stjerne indenfor superfood-kategorien indeholder også calcium, hvilket er særligt vigtigt, hvis du ønsker at undgå mejeriprodukter.

Apropos selen, denne antioxidant ingrediens understøtter et sundt immunsystem. En varieret kost rig på selen har vist sig at beskytte mod hudkræft, solskader og alderspletter. Selen findes blandt andet i paranødder. Du behøver kun fire nødder for at nå dit anbefalede daglige indtag af selen, så hvis du har gået og været lidt træt og små-sløj, kan vi klart anbefale paranødder. Selen hjælper også huden med at bekæmpe infektion, hvilket betyder færre akneudbrud og en reduktion i produktionen af ​​inflammatoriske cytokiner, som nedbryder kollagen og kan give rynker i huden.

Broccoli er en anden vigtig selenkilde. Denne grøntsag har tillige en række andre gode egenskaber. Det er faktisk en af ​​de fødevarer, som vi ofte tvinges til at spise helt fra barns ben af, og det er der en god grund til: Den er spækket med omega-3 fedtsyrer, som er anti-inflammatoriske og hjælper med at berolige rød og irriteret hud. Det er gode nyheder for dem, der ikke kan lide at spise fisk. En varieret kost med masser af omega-3 er altid godt for huden og kroppen. Broccoli er også rig på fibre, så den er god for fordøjelsen, hvilket er nyttigt for at få udskilt toksiner fra kroppen og så er broccoli spækket med antioxidanter. Disse antioxidanter modvirker frie radikaler, hvilket betyder færre rynker og fine linjer og en mere jævn pigmentering. Og hvis du endnu ikke er overbevist om broccoliens fantastiske egenskaber, så kan vi tilføje at den også har høje koncentrationer af skønhedsverdenens seneste besættelse, C-vitamin. Dette vitamin er tæt forbundet med en stærkere hudbarriere, der bevarer fugten mere effektivt, hvilket betyder at dem med tør hud bør få masser af C-vitamin: det vil nemlig gøre at man får optimal udnyttelse af den serum og creme man bruger! Broccoli giver også et boost til hudens immunsystem gennem C-vitamin, og indeholder tillige nyttige komponenter som K-vitamin, aminosyrer og folater, som yderligere hjælper huden mod infektion.

Og mens vi er ved de grønneste grøntsager, så er spinat en fantastisk kilde til lutein, som er en kraftfuld antioxidant, der hjælper med at bekæmpe frie radikaler og tidlige alderstegntegn. Spinat gør også at du får en sund glød på ingen tid! De høje niveauer af K-, A- og C-vitaminer forbedrer tonen i huden og hjælper med at fremme en sund celleomsætning. Fordelene ved spinat er ikke bare begrænset til selve huden: det hjælper også med at booste sundheden i hår, hjerte og fordøjelsessystem. Det er nemt at tilføje i kosten, da det har en meget mild smag – prøv eventuelt at tilføje spinat i din næste smoothie!

Når vi nu er inde på smoothies, bringer vi her en anden glimrende ingrediens: avocado. Disse lækre, trendy frugter (ja, frugter – de falder ind i samme kategori som tomater og græskar!) er fyldt med E-vitamin, som beskytter huden mod oxidativ stress og hjælper med at understøtte en sund cellevækst. Avocado er også rig på mono- og flerumættede fedtstoffer, som tilfører essentielle fedtsyrer til huden. Disse kan ikke skabes af kroppen og må derfor tilsættes kosten. Fedtsyrer forbedrer hudens elasticitet og giver et boost fugt. Avocado er også utrolig let at tilføje i kosten – hak den ned i en smoothie, kom den på en salat eller spis den bare som en snack! Lækkert og nærende – hvem kan ikke lide det?

Til sidst vil vi opfordre til at kigge på nødder og frø. De har en række forskellige fordele: Hørfrø indeholder for eksempel omega-3 fedtsyrer og phyto-østrogen, som kan bidrage til at afbalancere kvindelige hormoner. Enhver der kæmper med hormonel akne vil opdage, at en sund dosis hørfrø drysset på morgenmaden gør underværker! Mange typer nødder og frø indeholder også zink og selen, som regulerer talgproduktionen og forhindrer infektion i talgkirtlen (som er en det, der forårsager akne). Nødder og frø er også gode som snacks – de øger energiniveauet uden at indeholde sukker, så du får et sundt boost til krop og hud!

At være sund handler ikke kun om hvad du bør undgå at spise. Når vi tilføjer gavnlige fødevarer, sund motion og omsorg for os selv i vores daglige rutiner, forbedres vores mentale og fysiske sundhed markant!