Fokus på ingredienser: Granatæble

Granatæbler kan bruges i en lang række utroligt lækre retter, lige fra de mest delikate desserter til salater og hovedretter, og denne alsidighed er faktisk en god indikator for de mange måder, hvorpå frugten også kan gøre gavn for kroppen. Den lækre frugt giver et fantastisk gavnligt ekstrakt samt en olie, der typisk er koldpresset og begge varianter kan bruges indenfor hud- og hårpleje.

Vi anvender både olie og ekstrakt, men i dag fokuserer vi på olien. Den kan bruges som en selvstændig ingrediens eller kombineret med andre kraftfulde aktivstoffer for at opnå en specifik virkning.

Alle der døjer med tør hud vil vide, at olier er blandt hudens bedste venner. Olie af granatæblekerner er især populære og vi bruger den i vores Daily Renew Facial Cream sammen med hyaluronsyre og arganolie til dybdevirkende fugt af normal til tør hud. Olien fra granatæblekerner er et fantastisk supplement til andre fugtgivende produkter, da den heler og styrker det ydre lag af epidermis samtidig med at den giver næring til de dybere lag af huden, hvilket igen betyder at fugtbalancen holdes intakt længere.

Som en ekstra fordel indeholder granatæbler en potent dosis antioxidanter – omtrent lige så meget som grøn te. Disse antioxidanter hjælper med at bekæmpe frie radikaler og forhindrer den skade de forårsager – herunder rynker. Derudover stimulerer olien produktionen af keratinocytter, hvis primære funktion er at styrke hudbarrieren for at forhindre ydre skader. Dette øger produktionen af nye hudceller, hvilket gør at de gamle/døde celler lettere kan skrubbes af. Nye hudceller giver et strålende, ungdommeligt look, samt en mere elastisk hud, end hvis gamle hudceller får lov til at sidde for længe. Huden bliver mere spændstig og elastisk og synlige rynker minimeres. Men granatæblet har faktisk endnu en fjer i hatten: det indeholder en form for østrogen, som understøtter kollagenproduktionen og forbedrer hudens tekstur. Dette giver dig en fin og glat hud.

Selvom det er en olie, bør du ikke afvise at bruge den, hvis du ikke døjer med tør hud. For selvom det er fremragende til at booste fugtbalancen, så er olien fra granatæblet ikke-komedogen, så det tilstopper ikke porerne og forårsager heller ikke akneudbrud. Det trænger ganske hurtigt og let ind i huden og efterlader minimale restspor på overfladen. Med sin kombination af flavanoider og konjugeret linolsyre (CLA) har olien anti-inflammatoriske egenskaber, ligesom den er anti-mikrobielle og booster sårheling. Tilsammen reducerer alle disse egenskaber forekomsten af akne og urenheder og fjerner eventuelle urenheder du allerede måtte kæmpe med. Og selvom dem med tør hud er mere tilbøjelige til at få rynker end dem med mere fedtholdig hud, gælder alle anti-aging fordelene i denne olie for alle hudtyper. Som en ekstra bonus reducerer den øgede produktion af keratinocytter ardannelse, så hvis du har synlige aknear, er det en god ingrediens at inkludere i din hudpleje!

Konjugeret linolsyre (eller punicinsyre) er en omega-5 fedtsyre, og det høje indhold i granatæblekerner betyder, at de anti-inflammatoriske virkninger ikke blot virker på urenheder. Det er en god olie at vælge, hvis du lider af eksem eller psoriasis, da den fugter samtidig med at rødmen og betændelsestilstande dulmes. Olien kan endda anvendes ved solskoldning – selvom vi naturligvis anbefaler at man helt undgår at blive skoldet fra starten!

Olien fra granatæblekerner er en ganske vidunderlig ingrediens, da fordelene er ikke begrænset til huden! Hvis du ønsker silkebløde lokker kan du med fordel massere lidt af denne olie ind i håret. Og senest har der været lidt af en revolution indenfor hårpleje, idet man er begyndt at anbefale at vi skal behandle vores hovedbund på samme måde som vi behandler vores ansigtshud. Mens nogle ingredienser ikke kan anbefales til dette på grund af deres virkning i stråene, så kan du med stor fordel anvende olien fra granatæblekerner – og opnå helt åbenlyse fordele. Gnid nogle dråber ind i hovedbunden, og du vil snart mærke, at du har færre tilstoppede kirtler og urenheder i bunden. Dit hår vil faktisk vokse hurtigere takket være dette og de antioxidanter og vitaminer, som stimulerer blodgennemstrømningen til din hovedbund vil give en kraftigere hårvækst. C-vitamin styrker håret, og olien balancerer pH-niveauet. Over tid afbalanceres olieproduktionen, så selv om det kan være lidt imod din naturlige intuition at tilsætte olie til fedtet hår, kan det bare lige være det, som dit hår har brug for!

Det er ikke for sjov, når vi fremhæver alle fordelene ved denne fantastiske olie. Hvem ville have troet, at sådanne små frø kunne afstedkomme så meget godt? Det har endda en lækker duft, så det giver også lidt wellness-fornemmelse. Uanset om du vil bruge den alene eller i et produkt, på hud eller i hår, er olie fra granatæblekerner fra nu af en af vores favoritter!